Hej Självkänsla!

April 9, 2017

 

”Här är jag” ropar mitt snart 3-åriga barnbarn så bubblande glatt och kommer gåendes mot mig med en stor leksakskorg i tyg på huvudet. Hon ser knappast vart hon går men går i vissheten om att hon är trygg, säker och älskad. Självförtroendet är på topp. Hon kan det här och det finns vuxna omkring som plockar upp henne om hon faller. Tidigare på dagen har vi bakat stora sandkakor av den eländiga sand som erbjuds här hos farmor och farfar. De första kakorna lyckas inte speciellt bra-de rasar ihop, men efter hand som hon tålmodigt gör om och gör om blir kakorna bättre och bättre. Till slut är hon en riktig kakmästare och farmor får konstatera att det inte var sanden det var fel på, det var farmors inställning! Vi har också tillbringat timmar med att blåsa såpbubblor. Oj, vad vi har blåst och skrattat och blåst igen. Oftast har vi fått kämpa för att få till fina bubblor, men vi har blåst och blåst och inte gett upp. Glädjen över en superfin och stor såpbubbla i många färger som lyfter över de lägsta trädtopparna har varit enorm; ”titta på min bubbla!” ”titta vad jag kan!” Tänk vilken otroligt bra självkänsla och vilket gott självförtroende denna lilla människa besitter. Och en härlig livsglädje som smittar av sig!

 

Tänk om vi alla i de bästa av världar kunde behålla vår goda självkänsla och den stora, bubblande livsglädjen livet ut! Visst vore det fantastiskt!

 

När jag på kvällen nattar den lilla kommer jag att tänka på hur viktigt det är att vi genast från tidig barndom får uppleva uppskattning och kärlek från främst våra föräldrar, men också från omgivningen. Den känslomässiga värderingen av oss själva påverkas och formas av vad andra tycker om oss. Viktigast är som sagt föräldrarnas bedömning av oss, men våra val och beslut senare i livet kan också påverka hur vår självkänsla kommer att utvecklas, även de ”stämplar” andra människor kanske lägger på oss och hur vi väljer att ta emot dem.

 

Självkänsla är känslan du har om dig själv, vad du innerst tänker om dig själv, hur du ser på dina bra och mindre bra sidor. En vuxen person med en god självkänsla har lätt att må bra och gå i den riktning hon vill gå, personen känner sig trygg och säker inom sig, vet att hon är värdefull som den person hon är och inte för vad hon gör(presterar) eller vad hon äger. Här är det viktigt att hålla isär begreppen självkänsla och självförtroende. Självförtroendet handlar om prestation och det kan variera från dag till dag, från situation till situation osv.

 

För att ett barn ska kunna växa och utvecklas och få en god självkänsla behövs uppskattning, uppmuntran, uppmärksamhet, acceptans, respekt och sist men inte minst villkorslös kärlek. Barn som har en god självkänsla vågar också bli arga och säga ifrån.

 

Anna Sylvén,  en svensk psykolog och psykoterapeut säger: ”det är ett bra tecken om man får ta lite fighter med barnet. Det betyder att barnet kan uttrycka vad det känner och tillåts ha sina känslor”

Här tycker jag att det är helt super med programmet ”Friendy” (tidigare EQ-dockan) som i Sverige används på daghem och i de lägre skolklasserna med syfte att tidigt i livet lära barn att identifiera och hantera känslor www.friendy.se

Hur kan jag se om jag har en god självkänsla?        www.mentalpicture.se/sjalvkansla.html 

 

Det är ganska lätt att mäta av en persons självkänsla genom att denna person:

 • Känner att den duger precis som denna är.

 • Vågar ta plats och känner sig respekterad.

 • Vågar tala om hur man känner och mår.

 • Man känner att man har rätt till att säga både ja och nej.

 • Törs prova nya saker och nya situationer

 • Klarar av att be om hjälp vid behov.

 • Törs ta kontakt med andra personer.

 • Står för vem man är och vågar misslyckas

 • Man känner också att man faktiskt är värd att vara glad och må bra.

 • Även om allt inte är perfekt så känner man ändå sig bra.

 • Det är också ett tecken på god självkänsla om man vågar stå för det man gjort och kan be om ursäkt

 • Att kunna ge både positiv och negativ kritik.

 • Kan belöna och berömma sig själv

   

  Om du känner att du vill bättra på din självkänsla så kommer här goda nyheter- det är aldrig för sent att träna upp självkänslan, eller att uppdatera den! Inom mental träning har vi effektiva träningsprogram och övningar som gör att du kan träna upp bl a din självinsikt, din självbild, din självkänsla samt ditt självförtroende. 

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Gilla
Please reload

Senaste inlägg

June 13, 2017

April 16, 2017

Please reload

Arkiv
Please reload

Taggar

Marika Berglund

marika@hjarnbalans.fi

T +358 40 501 34 76

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black Instagram Icon

Den mest inflytelserika person du kommer att prata med idag är du, så var noga med vad du säger till dig själv.

~ Anders Haglund

FO-nummer: 1806494-2