Målprogrammering

May 1, 2017

 

Välkommen Vår!  Hoppas du har en riktigt härlig Första maj dag! Kanske du liksom jag känner dig avspänd, tacksam och lycklig. Överraskad av den härliga dag som naturen bjuder på åtminstone här i södra Finland. Och Livet ler ju speciellt mycket då vädret är vackert, eller hur? Kanske du som bäst njuter av en fin dag, kanske tillsammans med familj och vänner, skapar nya positiva minnen tillsammans och känner dig fri, spontan och kreativ. Kanske du i något skede i ditt liv framöver kommer att återvända till just minnen av den här dagen; dofterna, smakerna, känslan, bilderna... kanske att du t o m kommer att använda dessa i en framtida målprogrammering, plocka fram just den här dagen och återanvända den. Jag ska om en stund berätta hur det kan ske.

 

Själv sitter jag i skrivande stund utomhus och njuter med alla sinnen. Temperaturmätaren på terrassen visar på 50 grader i solens gass, fåglarna sjunger, oset av grillat svävar över kvarteret, en citronfjäril fladdrar förbi i ögonvrån och jag hör barns glada pladder och skratt. Livet känns gott här och nu, och vad passar bättre just då än att låta sig inspireras att fundera vidare på mål, delmål, målbilder och målprogrammering. Jag har faktiskt redan tidigare idag filat vidare på mitt mera långsiktiga mål för ett år framöver. Ett mål som inbegriper min egen utveckling, arbete, fritid, hälsa och relationer. Jag har låtit tankarna mogna någon vecka och nu idag har jag rätt så detaljerat skrivit ner dem till pappers, och denna gång faktiskt ramat in kontraktet till mig själv! Jag har även påbörjat målprogrammeringen och jag ser med spänning fram emot 1 maj 2018!

 

Okej, som jag skrev i mitt förra inlägg gäller det att jobba lite för sitt attraktiva/sina attraktiva mål. Jag vill poängtera ännu en gång att det är oerhört viktigt att vägen mot delmål och mål känns lustfylld, rolig och sporrande på alla sätt. Vägen är en stor del av motivationen!

 

Målprogrammering gör du t ex genom att skapa en kraftfull inre mental målbild -en visualisering-som representerar allt du vill uppnå med ditt mål-du ser en framtidsbild av dig själv när du redan har uppnått målet. Det är viktigt att du går in i visualiseringen med alla dina sinnen (se början av mitt inlägg) Det finns träningsprogram och övningar som stöder det här arbetet. Efter att du under upprepade gånger har programmerat in målet lutar du dig tillbaka och bara låter det hända. Om ni minns mitt inlägg ”brevet” så är det ett konkret exempel på ”styrning genom målbilder” som systemet även kallas. Efter programmeringen behöver du inte anstränga dig särskilt mycket-du låter det bara hända. Enkelt!

 

Ett annat sätt och /eller kompletterande sätt är att du programmerar in en trigger-en rörelse, en bild, ett ord eller en föreställning som triggar igång samt förstärker ett önskvärt tillstånd. Du manar fram en positiv känsla, ett positivt beteende som du har upplevt tidigare i någon situation och som du skulle vilja återuppleva just i denna specifika målprogrammering. Du väljer en trigger och kopplar ihop denna med känslan. Det här sker i det mentala rummet (återkommer till det i ett annat blogginlägg).

 

Att använda sig av affirmationer har också visat sig vara effektivt. En affirmation är ett positivt påstående om dig själv eller om din omgivning. Genom att affirmera programmerar du om det sätt på vilket du tänker, känner och handlar. Olika experiment via forskning har påvisat hur stor effekt visualisering har på prestationer inom idrott. T ex har man kunnat påvisa att personer som tränat enbart mentalt, i jämförelse med personer som tränat fysiskt, uppnått samma resultat, i vissa fall t o m bättre. Allra bäst resultat har nåtts av de personer som tränat både fysiskt och mentalt.

 

Avslutningsvis kan det vara värt att tänka på att oavsett om du har en negativ eller positiv bild inom dig är det just den bilden som styr dina handlingar och din framtid. För som tidigare nämnts kan inte vår hjärna skilja på verklighet och fantasi. Det vi programmerar in, det sväljer den med hull och hår och styr oss utifrån det.

 

Dagens affirmation: Jag lyser som en sol!

 

Upprepa meningen högt för dig själv om och om igen och känn hur du börjar lysa och hur det börjar dra i smilbanden! God fortsättning på våren!

 

 

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Gilla
Please reload

Senaste inlägg

June 13, 2017

April 16, 2017

Please reload

Arkiv
Please reload

Taggar

Marika Berglund

marika@hjarnbalans.fi

T +358 40 501 34 76

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Den mest inflytelserika person du kommer att prata med idag är du, så var noga med vad du säger till dig själv.

~ Anders Haglund

FO-nummer: 1806494-2