Sommar, semester, avkoppling...

June 1, 2017

 

Så har vi tagit steget in i första sommarmånaden. En del av oss har kanske precis startat sin semesterledighet, andra kanske väntar på en efterlängtad semester, en tredje kanske inte har någon semester alls i sommar samtidigt som en fjärde har hela sommaren ledig. Oberoende i vilken situation vi är kommer vi alla att ha möjlighet att njuta av sommarens gåvor och smultronstunder, hoppas jag!

Vanliga frågor man får eller ställer åt andra inför sommar och semester är:  ”Nå vad ska du göra på semestern?”, ”Ska du ut och resa eller har ni några projekt på gångs på huset/sommarstugan?”

Förväntningarna är ofta höga och ibland kan vi t o m känna att omgivningen har förväntningar på att vi ska ge ett så spännande svar som möjligt. Vi kan känna att det kanske är tråkigt för den som frågar att få höra att jag inte ska göra någonting speciellt, bara ta dagen som den kommer. Vem är det då som skapar dessa förväntningar eller föreställningar om att andra har förväntningar på oss? Ja, det är vi själva. Det kommer helt och hållet inifrån oss själva.

 

Många av oss har idéer, planer och projekt. Kanske redan sedan förra sommaren-det vi inte hann få färdigt då. Vi kanske ännu kan känna besvikelsen över att vi inte hann med mer än hälften vad vi tänkt göra i form av förbättringar på hus och trädgård eller andra projekt.  Vi har kanske redan under vårens lopp startat sommarprojekten i hopp om att ha det mesta färdigt tills vår semester börjar, för då vore allting perfekt, eller hur? Att äntligen kunna luta sig tillbaka och bara koppla av när allt är gjort.

Kanske vi hör till dem som av mormorsmormor ”ärvt” beteendet att jobba hårt i hemmet under semestern, städa ur lådor och skåp ordentligt och göra en riktigt ordentlig storstädning så att allt är perfekt hemma då vi återgår till arbetet och höstterminen startar.

Allt detta är bra om vi själva mår bra av det, om det utlöser välmående i oss och de personer som finns närmast oss. Men det finns också en risk att det skapar negativ stress som sprids till övriga personer i vår omgivning och gör att sommaren inte blir sådär perfekt som vi tänkte oss den. Vi är stressade före semestern (måste få allt klart på jobbet), vi är stressade under semestern (bara en så enkel sak som att vädret kanske inte blev som vi tänkt och fönstertvätten blev på hälft p g a det) och vi är stressade när vi återvänder till arbetet (vi fick aldrig den återhämtning vi behövde). Tilläggas bör att vi också kan vara stressade p g a understimulering dvs vi har för lite av inre och yttre stimuli i våra liv. Vi är kanske en person som gillar att ta dagen som den kommer under sommaren, men som ändå har svårt att koppla av då behovet att göra någon aktivitet finns där och pockar.

 

När vi är stressade spänner vi oss; axlarna dras upp, pannan veckas, vi biter ihop käkarna, känner obehag i magen och alla muskler spänns. Vi upplever också en psykisk spänning där symptomen visar sig som kroppsliga, känslomässiga, beteendemässiga, tankemässiga… Det är en primitiv alarmreaktion som härstammar från urminnestider då det gällde att kämpa eller fly (fiender, jakt) I dagens läge är stressen oftast sammankopplad med tidsbrist. På lång sikt åstadkommer stress bl a sömnbrist, aggression, oro och sämre självförtroende… Visst låter det som att det är någonting vi helst inte vill ha i våra liv? Och allra minst under sommaren och semestern!

Tid, krav och förväntningar är en ekvation som kanske inte känns så lätt i sommartider och som skapar negativ stress. Man vet att man borde ta det lugnt, man borde njuta av den här dagen för den är så vacker och beach-vädret har inte varit bättre sedan 2005, men ändå väljer man att pricka av ett projekt på sin att-göra-lista. Det kommer säkert fler dagar… När så semestern och sommaren är slut konstaterar vi igen liksom året innan att ytterligare en sommar bara försvann! Man har inte hunnit njuta eller besöka alla de fina ställen man pratade om i vintras… husvagnen står orörd på gårdsplanen för tredje sommaren i rad, resan till kusinen man inte träffat på åratal blev inte heller av… Vad kan det bero på att sommaren bara försvann? Att den kändes så otroligt kort? Kan det ha att göra med att du bara väntade på att bli färdig med nåt och inte tog vara på dagar, stunder, veckoslut, upplevelser, stämningar i din omgivning?

 

Tänk om vi inte skulle planera så mycket utan bestämma oss för att ta sommardagarna som de kommer, sänka förväntningarna lite grann, koppla av lite mer? Vad skulle hända om du i sommar valde bort att storstäda och istället satsade tid på dig själv, på att koppla av, njuta av härliga sommardagar med alla dina sinnen? Ta in dofter, ljud, bilder, smaker…. Vad har storstädningen för betydelse om 20 år? Knappast så väldigt stor…du har ju möjlighet att göra städningen i vinter när nordanvinden ylar i knutarna och stranden inte är ett val. Däremot kan ett avkopplat Du idag och framöver ha betydelse om 20 år! Och dagens sinnesupplevelser kan ge dig positiva tillstånd framöver så att du inte känner att sommaren bara försvann. Nej, du upplevde den, du tog vara på den och du bevarade den som en härlig skatt att plocka fram ur ditt inre närhelst du vill! Det är en energi som bär långt.

 

Genom Mental Träning har jag personligen lärt mig att saker och ting blir färdiga, blir gjorda även om man tar en paus och kastar sig in i nuet med alla sinnen. Det har effekter i ett vidare perspektiv eftersom alla i din omgivning kan se att du är avkopplad, och det är smittsamt! Samtidigt får du ny-energi och det är mycket troligt att du när du fortsätter med projektet du lämnade för en stund kommer på nya idéer, är snabbare och mer fokuserad. Det kan t o m hända att du p g a dina små (eller längre)pauser i nuet blir klar med vad du föresatt dig långt före du tänkt dig. Energi föder energi men det kräver handling och ibland även mod att våga göra annorlunda den här gången.

Mitt råd till dig inför sommaren 2017 är att sätta dig ner med papper och penna, plita ner vad du vill ha mer/mindre av i sommar, hur detta kommer att påverka dig och vad du behöver för att uppnå det. Kasta bort målpenseln en stund, låt änglatofflorna under byrån växa sig lite större medan du njuter av en god bok i hängmattan, bestäm dig för att ta den där härliga dagen på stranden tillsammans med familjen, bygg trollskog med dina barn, plocka smultron och lägg på ett strå… Föreviga dessa stunder med alla dina sinnen och du kommer att få tillbaka tusenfalt! Och förstås vill jag slå ett slag för avslappning som ger dina muskler en chans att spänna av i sommar och hjälpa dig till en bättre livskvalitet.

Jag önskar Dig en härlig, avkopplande och kreativ sommar fylld med goda upplevelser!

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Gilla
Please reload

Senaste inlägg

June 13, 2017

April 16, 2017

Please reload

Arkiv
Please reload

Taggar

Marika Berglund

marika@hjarnbalans.fi

T +358 40 501 34 76

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Den mest inflytelserika person du kommer att prata med idag är du, så var noga med vad du säger till dig själv.

~ Anders Haglund

FO-nummer: 1806494-2