Vägen till Mental Tränare

April 11, 2017

 

På begäran delar jag i dagens inlägg med mig av min väg till Mental tränare. Jag brukar ibland kalla den vägen ”från utmattning till utveckling” för det är så det känns när jag ser tillbaka på hela händelseförloppet. En sommardag 2015 fick jag syn på en liten annons som en vän till mig hade delat på Facebook.

 

Annonsen beskrev en Mental tränar utbildning som skulle starta hösten 2015. Det kändes som att annonsen sög mig till sig. Det där var någonting jag skulle vilja göra; stärka min självkänsla, hitta min inre styrka, må bättre på alla sätt och vis. Jag upplever mig som den typen av människa som behöver kontinuerlig utveckling i mitt liv. Jag har i efterskott insett att jag inte har varit så bra på att sätta ord på VAD exakt jag vill ha och vad jag behöver för att känna att jag når den åtråvärda utvecklingen. Jag har i åratal slängt mig med ord som ”personutveckling”, ”utveckling”, ”förändring” o.s.v, men jag har sällan gjort någonting riktigt konkret för att uppfylla dessa behov.

Det finns ett väldigt bra uttryck: ”Om du gör som du alltid har gjort kommer du att få det du alltid har fått”.

 

Jag visste inte då jag såg annonsen exakt i detalj vad jag ville ha mer av/mindre av, men drivkraften att hitta tillbaka till min livskraft var stor. Jag hade under en längre tid känt att min energi falnat och att jag hade tappat livskraft.

Under så många år hade jag gett av min kraft åt så många andra och nu behövde jag fylla på för att orka fortsätta.

 

Jag kunde inte släppa tanken på annonsen och några dagar senare hade jag samlat mod och med bultande hjärta anmält mig till en 2-årig kurs! Som om det inte var nog med övriga förändringar i mitt liv hösten 2015… Bl.a hade jag precis sagt upp mig från ett jobb som jag tyckte mycket om och som jag var bra på, och jag skulle börja ett nytt jobb i augusti. Det pirrade av nervositet i mig den sensommaren/hösten, naglarna var nerbitna som aldrig förr och jag undrade vad jag hade gett mig in på. Jag som egentligen var alldeles för trött för att ens orka tänka… Där i det spänningstillståndet skulle jag verkligen ha haft stor nytta av mental träning!
 

Den första studiedagen var ju spännande på många sätt och vis; ett nytt ställe, många nya människor och ett ämne jag knappt hade någon susning om. Absolut inte den roligaste situationen för en person som jag, som var plågsamt blyg i sociala sammanhang (märk väl, jag var blyg).
 

Det första skolåret koncentrerade jag mig mycket på mig själv-jag gjorde alla träningsprogram och övningar, läste en massa litteratur och resultaten lät inte vänta på sig. Jag hade tränat muskulär avslappning i 4 veckor (det allra första träningsprogrammet) när jag en dag träffade en f.d. arbetskompis och hon talade om för mig att jag utstrålar ”en sån energi”. När jag senare tänkte efter så slog det mig att jag faktiskt kände mig piggare och gladare. Det är oftast så att omgivningen är den första att notera att det har skett en förändring med den som tränar mentalt. När mina kurskamrater under den tiden frågade om jag tänkte börja jobba som mental tränare svarade jag lite svävande att jag inte tror det-jag var fullt koncentrerad på mina egna framsteg just då. När andra skolåret drog igång och vi började lära oss mer om det coachande förhållningssättet började någonting spira i mig…ett intresse för att kanske pröva på att arbeta som Mental tränare, en vilja att dela med sig av alla de positiva effekter jag själv har upplevt. För nu visste jag att det här kan jag lära ut eftersom jag vet att det fungerar fantastiskt bra! I januari i år när jag började ta emot övningsklienter blev jag mer och mer säker på att det är det här jag vill göra. Efterhand som arbetet med övningsklienter framskred desto mer övertygad blev jag. Det vore ju helt fantastiskt om jag kunde hjälpa andra att hjälpa sig själva att uppnå samma positiva effekter som jag själv uppnått! I februari hittade jag ett brev som bekräftade min process och jag fattade mitt beslut-jag vill verkligen jobba som Mental tränare. Sedan dess har ting efter ting fallit på plats och i dagsläget är jag mycket förväntansfull. Brevet berättar jag om i nästa inlägg-se till att du inte missar det!!
 

Min väg från utmattning till utveckling har lärt mig så mycket bl a det att det är fullt möjligt att skaka av sig de där mentala post it-lapparna som vi samlar på oss längs med livets väg bl a genom trosföreställningar/självuppfyllande profetior. Vi må uppleva vad som helst i livet men vi bär själva ansvar för våra reaktioner. Vi kan bara förändra oss själva och vårt förhållningssätt, vi kan inte förändra en annan människa. Det är stora livsvisdomar som är värda att ha bakom örat.
Den mentala träningen har stärkt mig på många olika sätt t ex har min självkänsla stärkts enormt och samtidigt har kraven jag har ställt på mig själv automatiskt sänkts till ”good enough”. Jag vågar tala inför andra utan att inuti dö av skam. Jag är gladare, piggare och har mer tålamod. Jag har övervunnit min rädsla och oro i stora folkmassor/på främmande platser. Jag oroar mig sällan i förväg för någonting utan lever mer än någonsin här och nu. Detta är några exempel, det finns mycket mer som träningen har gjort för mig, och fortfarande gör. En lite kuriosa grej, det enda som kan upplevas som en mindre positiv effekt är det faktum att jag har gått från tidspessimist till tidsoptimist. Jag som alltid var minst 10 min. i förväg på avtalad plats är nu oftast inte en sekund för tidigt på plats. Det tyder på avspändhet och att jag är trygg i vetskapen om att världen inte går under om jag kommer för sent.

 

Kom ihåg att hålla ögonen öppna på mitt nästa inlägg- brevet!

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Gilla
Please reload

Senaste inlägg

June 13, 2017

April 16, 2017

Please reload

Arkiv
Please reload

Taggar

Marika Berglund

marika@hjarnbalans.fi

T +358 40 501 34 76

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Den mest inflytelserika person du kommer att prata med idag är du, så var noga med vad du säger till dig själv.

~ Anders Haglund

FO-nummer: 1806494-2