Ta en p.a.u.s.

June 13, 2017

Det slår mig dagligen hur privilegierad jag är just nu. Jag har egentligen semester och samtidigt jobbar jag hemifrån den här månaden med att förbereda för öppningen av HjärnBalans den 1:a juli. Det är ett kärt och kreativt arbete och jag njuter mycket av mina dagar vare sig solen skiner därute eller om det regnar som i skrivande stund. Ibland sitter jag ute på terrassen och känner solen värma mina ben medan jag knapprar på tangentbordet. Jag tycker att jag har en toppen-semester, ett toppen-jobb! Orsaken till den känslan är nog att jag får hålla på med det jag vill och tycker om utan någon större tidspress, jag får använda min kreativitet och drömma om framtiden.

 

Varje morgon planerar jag hur min dag ska se ut; vilka uppgifter som ska utföras och i vilket skede jag ska ta en längre paus. Det här med paus under arbetets gång är jätteviktigt. Ofta när vi är ivriga och jobbar med ett intressant projekt glömmer vi bort att ta pauser.  Eller det kan förstås hända att vi arbetar under tidspress - ska ha ett arbete inlämnat till en viss tidpunkt. Då är det lätt hänt att man glömmer eller helt enkelt struntar i den där pausen och istället tuggar i sig en smörgås vid datorn samtidigt som vi fortsätter jobba. Vi tror att vi är super-effektiva och vi tror kanske att vi är i ”flow” (dessvärre är det så att så fort vi blir medvetna om att vi är i ”flow” är vi det inte längre) Det är inte sant att vi är effektiva och får massor gjort om vi arbetar utan pauser. Ett faktum är att vi kan hålla en god koncentration ca 45-190min åt gången. Mycket beror på störningsmoment/avsaknad av störningsmoment i omgivningen. Att t ex arbeta i ett öppet kontorslandskap gör att du inte kan koncentrera dig speciellt långa stunder i gången. Någon har räknat ut att man i en dylik arbetsmiljö blir störd var 11:e minut. Det tar ca 25min att återfå koncentrationen då man blivit avbruten i det man håller på med.

 

Hur som helst, vad jag vill säga idag är att vår hjärna behöver pauser (variation) för att den ska återhämta sig, för att du ska kunna fortsätta koncentrera dig, prestera och reflektera över det du håller på med. Det är viktigt att i pausen göra någonting helt annat än det man håller på med i arbetsmomentet. Du har kanske möjlighet att ta en promenad, göra en kort andningsövning, prata med en kollega, ta en nypa frisk luft, titta ut genom fönstret eller helt enkelt bara stiga upp och röra lite på armar och ben. En mini-paus (som man med fördel kan ta flera gånger under arbetsdagen om man har möjlighet) kan vara allt från en halv minut till ett par minuter. Huvudsaken är att du gör någonting annat så att hjärnan får vila.

Jag har förut varit den som har jobbat hårt och effektivt -har jag trott- för att göra så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt vilket ju då innebär att jag har skippat pauserna och varit helt mosad i huvudet vid arbetsdagens slut. Jag har också jobbat på arbetsplatser där chanserna att ta en mini-paus har varit små, ibland obefintliga. Det är förståeligt att det ibland blir så på arbetsplatser inom vårdyrket, men det är långt ifrån optimalt. Om du har ett sådant yrke där det är svårt att under dagen ta en mental paus försök ändå att på något sätt hitta den där halva minuten några gånger per dag. Du behöver den- din hjärna och kropp behöver pauserna!

 

Och det är ju så att det är i pauserna det händer. Kreativiteten skapas i pauserna när du vänder tankarna mot annat. Jag har själv märkt av det nu då jag varje dag vid lunch-tid går en sväng med hundarna. Jag medger att det ibland känns högst motigt att slita sig från tangentbordet, men numera börjar jag se fram emot den här längre pausen eftersom jag återvänder från mina promenader med en massa nya ideér och infall (som det här inlägget). Jag tar också mini-pauser och det är bara så härligt att kunna unna sig dessa när man märker hur gott de gör!

 

 

Så unna dig stärkande pauser dagligen och ha tillit till att du ändå får lika mycket gjort som om du inte pausade. Ha tillit till att du får mer gjort och att du blir mer kreativ!

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Gilla
Please reload

Senaste inlägg

June 13, 2017

April 16, 2017

Please reload

Arkiv
Please reload

Taggar

Marika Berglund

marika@hjarnbalans.fi

T +358 40 501 34 76

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Den mest inflytelserika person du kommer att prata med idag är du, så var noga med vad du säger till dig själv.

~ Anders Haglund

FO-nummer: 1806494-2