Glädje-Skaparkraft-Hängivet engagemang=Flow

July 13, 2017

 

Hej alla härliga människor där ute? Hur har ni det? Hoppas att ni njuter av sommaren! Tänk att det redan är den tiden på sommaren då smultron, jordgubbar och blåbär mognar! Känns alltid lite bitterljuvt, tycker jag. Kanske för att man vet att det är högsommar och endast några veckor kvar innan skolorna startar upp höstterminen igen. Det har ju inte varit världens bästa sommarväder här i Finland heller så med all rätt kan vi känna oss snuvade på sommarvädret. Även om alla ändå gör sitt bästa för att njuta av sommar och ledighet har det förståeligt nog talats mycket om vädret överallt där man har rört sig. Kanske vi en dag kommer fram till att inte ha så höga inre förväntningar på sommarvädret-då kan vi lära oss att stressa mindre över vädret och njuta mer av vad än som kommer emot. För vi kan ju inte förändra vädret, endast vår egen inställning. Och då kan man fundera på hur min inställning till en regnig och sval sommar vill vara? Och orsaken till att jag vill ha den inställningen jag väljer? (t ex jag vill vakna med ett leende på läpparna varje morgon oberoende av regn eller solsken för det ger en bra start och goda förutsättningar för resten av dagen istället för negativa suckar). Jag är inte bättre än någon annan på det här med att känna missnöje över vädret, tro mig! Men jag har bestämt mig för att inför nästa sommar inte ha stora inre förväntningar på vädret. Vi får se hur det går! Kanske ni hänger med mig i den utmaningen? J

 

Någon av er undrar kanske var jag har hållit hus eftersom det har varit tyst här på bloggen i en månads tid. Jag har inte legat i hängmattan under paraplyet! Jag har bl a jobbat på med utkast till föreläsningar och en kurs i höst så det har varit mycket skrivtid i mitt liv de senaste veckorna. Jag har även skrivit en hel del brev till mina vänner runt om i världen. Ja, jag hör till den utdöende arten av människor som fortfarande skriver riktiga brev-på papper och med penna (skönt nog behöver man inte slicka på frimärkena längre!). Så har jag också kommit igång med det rent konkreta arbetet ( omvårdnad, Mental Träning) sedan två veckor tillbaka då jag officiellt öppnade mitt företag. Så mina dagar innebär just nu en spännande mix av lite allt möjligt i arbetsväg. 

 

Hursomhelst har jag haft en kreativ månad sedan senast och jag har ofta varit i ”flow”. Du vet när tid och rum försvinner medan du gör någonting med inlevelse. En så härlig känsla efteråt, för medan du är inne i ett flow-tillstånd är du inte medveten om att du är det. Först efteråt. Man kan med rätta vända på det jag nyss skrev-jag har varit i flow och just därför varit mer kreativ. Det är bevisat att flow göder kreativiteten. Och dessutom glädjen! Man får någonting gjort(oftast massor!) utan att uppleva mental ansträngning.

 

Fredrik Ullén, konsertpianist samt neuro- och kognitionsforskare på Karolinska Institutet i Solna menar på att nyckeln för att uppleva flow kommer från att det är en utmanande uppgift som på ett perfekt vis möter din förmåga att utföra den. Han menar också att det är en vanlig missuppfattning att det bara är konstnärer och experter som kan uppleva flow. Flow är enligt honom något vi alla kan erfara, förutsatt att vi lyckas reglera svårighetsgraden på vår aktivitet. Inte för lätt, inte för svårt. Det här kan man träna sig på även i arbetet och  i en arbetsgrupp.

 

Viktigt att tänka på när man vill uppnå flow är att man har ett tydligt mål, hängivenhet för uppgiften/prestationen, fokus (stäng av allt onödigt ”larm”) och det som jag skrev om några rader innan, en lämplig svårighetsgrad.

 

Hur kommer du i flow? 

 

Själv har jag skapat en trigger (kopplat en rörelse till ett visst tillstånd av flow som jag har upplevt tidigare) som jag använder mig av när jag behöver fokusera riktigt mycket på en uppgift, och jag stänger naturligtvis av notifieringarna på mobilen. Ibland hamnar jag i flow av en ren händelse, men när man tittar på det efteråt ser man att kriterierna nämnda ovan stämmer in. 

       

                       Glädje-Skaparkraft-Hängivet engagemang= Flow

 

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Gilla
Please reload

Senaste inlägg

June 13, 2017

April 16, 2017

Please reload

Arkiv
Please reload

Taggar

Marika Berglund

marika@hjarnbalans.fi

T +358 40 501 34 76

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Den mest inflytelserika person du kommer att prata med idag är du, så var noga med vad du säger till dig själv.

~ Anders Haglund

FO-nummer: 1806494-2