Mobiltelefonen- människans högra hand och bästa vän?

April 23, 2018

 

En dov duns hördes och där låg min mobiltelefon i asfaltens snömodd.

Dethär hände för drygt två veckor sedan då jag befann mig i ett "bråttom läge" och hade som hastigast tänkt ringa ett samtal, halvt cyklandes, halvt gåendes. En stil jag inte rekommenderar för någon! Mobilen hade fallit i backen många gånger innan och alltid klarat sig-dock inte denna gång. Jag stirrade på skärmens spindelnätsmönster en god stund medan jag långsamt tog in nyheten att jag inte längre har en fungerande mobiltelefon. Och jag hade många timmar kvar av arbetsdagen... 

 

Jag vill skriva dethär blogginlägget eftersom det var mycket ögonöppnande att bli medveten om vad som hände med mig när jag plötsligt var utan min mobil i ett dygn. För jag trodde inte att jag var beroende...

 

Det var ju  väldigt opraktiskt att vara utan mobil mitt under arbetsdagen då jag har ett arbete där jag använder mobilen en hel del. Människor behöver få tag på mig och jag behöver få tag på dem. Jag behöver dessutom regelbundet kolla upp detaljer via min mobil. Innan jag blev företagare försökte jag minska på användandet av mobilen-iallafall  undvika att kolla på den i ur och skur utan någon större mening. Som företagare har jag ju insett att mobilen är en tvungen sak. Jag hade dock inte insett att jag var såpass beroende och att jag till viss del själv skapat mitt beroende gnm att t ex förvänta mig avsieringsljud. Och när jag inte hört dessa på ett tag måste jag kolla om det är något fel på mobilen och sedan är det lätt hänt att jag fastnar i någon app. Eller flera... muskelminnet i våra fingrar fungerar nämligen så att fingrarna automatiskt rör sig över apparna... 

Ett tips jag har läst är att man kan flytta på apparna lite då och då för att undvika detta. 

 

Det mest påtagliga för mig med händelsen var känslan av utanförskap och ensamhet. Jag kände mig helt utanför den pågående världen och nu menar jag inte enbart i arbetssammanhang utan i allmänhet.  Och dethär pågick trots allt i enbart 24 timmar och många av de timmarna var jag nåbar via en annan persons telefon. Det visade sig att jag varken miste kunder eller att någon sade upp bekantskapen med mig pga att jag var utan mobiltelefon i ett dygn. 

 

Ja, det verkar onekligen som om vi har skapat ett förbund med våra mobiler där den fungerar som vår bästa vän t e x i vänta situationer då vi oftast plockar fram den helt per automatik. Jag har upplevt för egen del att det är sååå svårt att låta bli. Men väldigt skönt när du väl tillåter dig att slappna av en stund utan att knappa, scrolla, gilla, läsa etc. Jag prövade på detta senast i tandläkarens väntrum och det kändes väldigt bra. 

 

Det är ju också så lätt att hålla kontakten med vänner och bekanta via mobilen och jag tror att det också har gjort oss lite beroende eftersom våra vänner "bor" i mobilen och vi är vana att höra/se dem där oftare än i verkligheten. 

 

Det görs mycket forskning kring vårt användande av mobiltelefoner och jag följer med, med stort intresse.  Man är ense om att hjärnan behöver vila mellan varven och att total vila är det optimala för återhämtning dvs när du inte gör någonting annat än är i nuet. 

Jag tror absolut på att många av oss finner avkoppling på mobilerna t ex gnm att lyssna på musik och böcker och gnm att bara scrolla planlöst.  

 

Jag tror att det är viktigt att vi blir medvetna om vårt personliga mobilanvändade-vad betyder mobilen för mig?  Vad använder jag den mest till? Hur känns tanken på att vara utan den i ett par dagar? Finns det någonting annat jag hellre skulle vilja lägga min tid på än planlöst scrollande eller är scrollandet min avkoppling?

 

Min egen reflektion över mitt mobilanvändande är att det finns saker jag kan och vill påverka så att jag minskar "petandet" på mobilen då jag inte har annat för mig om det inte är i avkopplingssyfte. I övrigt kommer jag att fortsätta använda mobilen som min högra hand.

 

 

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Gilla
Please reload

Senaste inlägg

June 13, 2017

April 16, 2017

Please reload

Arkiv
Please reload

Taggar

Marika Berglund

marika@hjarnbalans.fi

T +358 40 501 34 76

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon

Den mest inflytelserika person du kommer att prata med idag är du, så var noga med vad du säger till dig själv.

~ Anders Haglund

FO-nummer: 1806494-2